Ingen puls utan din

Vem vill inte ha en stadskärna som sjuder av liv och rörelse, butiker, caféer, restauranger, hotell, salonger och kultur? Ett levande centrum som inte bara ger mer skatteintäkter utan också fler arbetstillfällen, ökad trygghet och livskvalitet.

Ingen puls utan din är ett nationellt initiativ som vi tillsammans med 45 andra städer i Sverige gått ihop i för att belysa vikten av människor i stadskärnan. Det handlar om betydligt mer än ett trevligt centrum, inte minst om finansiering av viktiga samhällsfunktioner. Stadskärnan är en motor för hela kommunen med en lång kedja av reaktioner. Ju fler som väljer att handla hos de lokala aktörerna desto fler behöver anställas. Ju fler som erbjuds arbete, desto högre blir skatteintäkterna i kommunen.

Nu har del två startat av kampanjen för att belysa vikten av levande stadskärnor. Se en film från initiativet nedan och håll utkik i våra sociala kanaler framöver.

20% av alla svenska momsintäkter kommer från butiker, restauranger och andra gatuplansaktiviteter i våra stadskärnor? Det innebär att konsumtion i stadskärnan bidrar till 220 offentliga miljarder som bland annat går till vård, skola och omsorg. Detta motsvarar drygt 20 000 kronor per capita.

Älska din stadskärna

Ibland är det lätt att ta det för givet. En stadskärna som sjuder av liv och lust, butiker, caféer, restauranger, hotell, salonger och kultur. Bakom varje verksamhet finns alltid någon som brinner för sitt jobb, mötet med dig och som bidrar till din upplevelse. För dem betyder du allt. Dessutom. Tänk på alla positiva bieffekter det ger, som fler arbeten, ökade skatteintäkter, större trygghet och en fortsatt levande atmosfär. Det är det sällan någon som pratar om. Det finns alla skäl i världen att älska din stadskärna.

Logotyp för Ingen puls utan din som är en nationell upplysningskampanj för att värna om våra stadskärnor

Stadskärnan är en attraktiv arbetsplats. 12 procent av de sysselsatta i en kommun arbetar i stadskärnan. De som arbetar i stadskärnan representerar 12 procent av de totala inkomstskatterna. Detta motsvarar omkring 85 miljarder kronor till stat och kommuner.

Fem effekter av en levande och attraktiv stadskärna

Det är en speciell känsla att vandra runt i en stadskärna med sitt utbud av varor, tjänster och specialister. Hur ofta har du inte besökt stan enbart för att göra ett visst inköp och dessutom kommit hem med något annat? Det blir lätt så när du tillbringar tid i en välkomnande och inspirerande miljö. Ett besök består av så mycket mer. Människorna, mötena, dofterna, smakerna och ljuden.

Det är som en lång kedja av reaktioner. Ju fler som väljer att handla hos de lokala aktörerna – butiker, salonger, restauranger, hotell – desto fler behöver anställas. Ju fler som erbjuds arbete,  desto högre blir skatteintäkterna i kommunen. Pengar som bland annat kan användas till att öka  välfärden i din stad, till exempel för bättre sjukvård, skola och äldreomsorg.

Att handla lokalt är att handla hållbart. Och i vilken grad kan du själv påverka. Ett sätt kan vara att ta sig till stadskärnan med ett miljösmart fordon. Ett annat sätt kan vara att handla lokalproducerade varor. Samtidigt minskar du de övergripande transporterna eftersom du redan i butiken får rätt vara i rätt storlek och inte behöver skicka returer.

Att träffas i stadskärnan är något naturligt. Hur ofta har du inte själv bestämt att ses på torget, en gata utanför en butik, vid en staty eller kanske på ett café? Det är här många möts för att göra något tillsammans, samtala, se en utställning, fika, promenera i en park eller äta lunch. Stadskärnan har en självklar plats när det handlar om social samvaro och att bygga broar mellan olika kulturer.

Exakt vad som är en upplevelse är upp till var och en. Håll med om att det finns många möjligheter till just sådana i stadskärnan. Allt från dofterna av nybakat bröd, ljudet av porlande vatten och vackra installationer till butiksskyltning, livekonsert och mötet med någon du inte sett på väldigt länge. Det stora finns ofta i det lilla, och det allra mesta är faktiskt helt gratis.

De kommersiella gatuplansverksamheterna i stadskärnan ger ett positivt tillskott till samhällsekonomin även när hänsyn tas till kostnader för klimatpåverkande utsläpp från hushållens konsumtion.

Ingen puls utan din – en nationell upplysningskampanj

Kampanjen belyser vikten av just din närvaro i stadskärnan, vilket stämmer väldigt väl med vårt eget initiativ Love Local. Tillsammans med 45 andra städer runt om i Sverige står Ängelholms Näringsliv bakom kampanjen. Läs mer på ingenpulsutandin.se

Love local!

De vanligaste anledningar till att varor går i retur som handel i fysisk butik helt eliminerar: varan såg inte ut som i webbutiken eller motsvarade inte förväntningarna, fel storlek (om man provar på plats), paket hämtas inte ut, transportskadade varor och Fel vara levererades